Der kommer stadigt flere biler og lastbiler på de aarhusianske veje. Det gør det sværere for det lokale erhvervsliv at tiltrække arbejdskraft.

Om morgenen kører trafikken især ind mod Aarhus by. Foto: Frida Fisker.

Af Frida Fisker og Andreas Nykjær

Når aarhusianerne skal til og fra arbejde, skal de kæmpe sig igennem stadig tættere trafik. Den tunge trafik er steget med cirka 12 procent i forhold til for ti år siden.

Det viser tal fra Aarhus Kommune.

Det er blandt andet ringvejene og Silkeborgvej, der er hårdt belastet i myldretiden. Og det er et problem for erhvervslivet i Aarhus, lyder det fra Brabrand Erhvervsforening.

“I Brabrand har vi virksomheder, der har medarbejdere fra mange kanter af byen. Den tunge trafik kan simpelthen gøre det til en udfordring for dem at komme på arbejde,” siger bestyrelsesformand Susanne Lee Andersen.

Sidder fast i trafikken
Hun mener, at det i sidste ende kan gå ud over virksomhedernes evne til at tiltrække arbejdskraft. Martin Sørensen, der er formand for Risskov Erhvervsforening, er enig.

“Det er ikke attraktivt at have sin virksomhed dybt inde i Risskov, fordi folk har svært ved at komme på arbejde. Medarbejderne vil jo gerne hente sine børn og komme hjem hurtigt og bekvemt,” siger han.

Risskov Erhvervsforening har medlemsvirksomheder, som har medarbejdere, der bor i Randers. Og det er problematisk, at det tager lang tid at pendle mellem Aarhus og Randers, mener han.

“Og hvis du spørger fragtfirmaer og håndværkere, så synes de nok ikke, at det er særlig sjovt at sidde fast i trafikken i halvanden time,” siger Martin Sørensen.

Efterlyser langsigtede planer
Agro Food Park, der er en sammenslutning af virksomheder og uddannelsesinstitutioner tæt på Skejby, er meget plaget af tung trafik om morgenen. Agro Food Park har deres egen private vej, som andre bilister i stigende grad tager i brug på grund af trængslen på de kommunale veje. Det fortæller direktør Anne Mette Hansen. 

“Trafikken er en hel slange mellem kl. 7.30 og 8.30. Vi overvejer at lukke vejen med en bom, fordi vores kunder synes, at det er utrygt at færdes på vores vej,” siger hun 

Erhvervsforeningerne i Risskov og Brabrand efterlyser mere langsigtede planer for infrastrukturen. I Brabrand ønsker de et togstop på Langå-linjen, der kører parallelt med Silkeborgvej. 

“Mere kollektiv trafik ville aflaste vores område enormt meget,” siger bestyrelsesformand Susanne Lee Andersen i Brabrand Erhvervsforening.